(0.0)
24.07.2021

Care ulei mineral sa aleg?

Uleiurile pentru motor intotdeauna au simbolizat o tema de discuţie aprinsa. Dat fiind faptul ca acestea se caracterizeaza printr-o varietate destul de ampla, nu este de mirare ca conducatorii auto şi experţii din intreaga lume au ceva de spus pe baza acestui subiect, dar astazi noi am decis sa punem anume accentul pe uleiurile minerale şi sa incercam sa decodam intrebarea ce sunt uleiuri minerale? Prin ce se caracterizeaza uleiurile minerale şi care ar fi diferenţa dintre aceste uleiuri şi alte tipuri. Precum şi care varianta este mai buna pentru maşina. Deci sa nu mai lungim mult vorbele, sa trecem direct la tema.

Tipuri uleiuri: minerale, sintetice şi semi-sintetice

Uleiurile pentru motor sunt divizate in baza a 3 grupuri mari. Aşadar putem identifica:

  • Uleiuri minerale. Elaborate conform combinarii uleiurilor de baza şi reziduale.

  • Uleiuri sintetice. Concepute potrivit unui echipament specializat, ceea ce asigura performanţa remarcabila, avind posibilitatea de a fi intrebuinţate in decursul intregului an, dar sunt şi cele mai scumpe.

  • Uleiuri semi-sintetice. Concepute pe baza combinarii uleiurilor minerale şi cele sintetice, dispunind de proprietaţi tehnice bune comparativ cu uleiurile minerale, dar totuşi nu ajung la excelenţa uleiurilor sintetice.

In continuare vom incerca sa scoatem in evidenţa caracteristicile esenţiale ale uleiurilor minerale, precum şi unele specificitaţi ale acestora.

Uleiuri minerale. Trasaturi de baza

Inainte de dezvoltarea pe larg a uleiurilor sintetice, majoritatea motoarelor maşinilor intrebuinţau ulei mineral. Tindem sa menţionam ca acest ulei este derivat din ţiţei ca produs al procesului de distilare a uleiului. Intrucat uleiurile minerale se caracterizeaza printr-o modalitate de producere mult mai simpla comparativ cu uleiurile sintetice, acest fapt influenţeaza in mod direct preţul acestora, deci sunt accesibile. Dar pe de alta parte, putem remarca o performanţa nu atit de excepţionala in concordanţa cu o varietate de condiţii meteorologice. De exemplu, prezenţa unui astfel de element precum ceara in compoziţia uleiurilor minerale poate condiţiona proprietaţi slabe ale debitului in perioada rece. Iar, in cazul unor valori atmosferice ridicate stabilitatea slaba la procesul de oxidare poate conditiona adunarea unei cantitati abundente de namol şi acid. Merita sa specificam ca virscozitatea uleiului de tip mineral dispune de capacitatea de a se schimba semnificativ odata cu temperatura, fapt ce rezulta ca uleiul de baza se subţiaza dramatic la valori atmosferice inalte.

Motivul principal al prezenţei acestor neajunsuri este atribuit in mare parte impuritaţii chimice a substanţei pe baza de petrol. Uleiurile minerale sunt compuse din numeroase elemente chimice, sau dupa cum mai sunt numite molecule, fiecare dintre aceste componente avind diferite caracteristici la nivel de evaporare, oxigenare sau ardere. In rezultat, proprietarii de maşina care utilizeaza uleiurile de tip minerale sunt sfatuiti de catre speacilisti in domeniu sa schimbe uleiul lor aproximativ dupa fiecare 3000 - 5000 km.

In ceea ce priveşte taxa uleiuri minerale, aceasta depinde de fiecare ţara in parte, precum şi de producatorul acestora. Deci este imposibil de a numi un preţ anume.

Vizind un astfel de aspect precum densitate uleiuri minerale, am putea spune ca uleiurile minerale se deosebesc printr-o densitate de aproximativ 0.87 g/cm3.

De ce uleiurile sintetice acţioneaza mai bine decit cele minerale?

Motivul pentru care uleiurile sintetice le depaşesc pe cele minerale este poziţionat la nivel de structura moleculara. Uleiul mineral este obtinut dintr-un amestec complex de molecule de diferite forme si dimensiuni. In schimb, uleiul sintetic este creat intr-un proces controlat cu atentie si adaptat pentru a satisface o specificatie mai precisa. Aşadar, putem observa urmatorul rezultat: uleiurile sintetice asigura o lubrifiere mai buna atit la temperaturi ridicate, cit şi scazute.

 

Speram ca articolul nostru a fost util, iar dumneavoastra aţi aflat mai multe detalii despre uleiurile minerale şi care sunt diferentele dintre aceste uleiuri şi cele sintetice. Cumparaţi pentru maşina dumneavoastra doar ceea ce este mai bun pentru o deplasare eficienta şi placuta.

Comentarii la articol (0)
Lasa un comentariu
Știri populare