Uleiuri de motor

Uleiul auto este unul din cei mai importanti componenti in contextul deservirii tehnice ale automobilului, deoarece detine multe functii necesare. In primul rand, uleiul previne uzura pieselor motorului in procesul frecarii. Astfel se prelungeste durata de exploatare. În afară de aceasta, uleiul auto efectueaza un sir de actiuni importante si anume: protejeaza metalul de coroziune, contribuie la distributia uniforma a caldurii in motor si de-asemenea indeplineste functia de spalare. Pentru a alege corect si a cumpara ulei de motor, e nevoie de luat in consideratie o multime de factori. In continuare va propunem sa analizati acesti factori, deoarece un ulei ales incorect, poate provoca nu doar disfunctii ale motorului, ci chiar si defectari serioase ale acestuia.

Uleiuri auto – componenta, caracteristici si clasificare

Uleiurile auto pot fi clasificate dupa trei aspecte: tipul uleiului, tipul motorului, unde acesta e folosit si dupa destinatie (sezon).

In functie de tip, uleiul poate fi impartit in 3 grupe mari:

Uleiul sintetic – e foarte solicitat si nu fara motiv. Avantajul de baza al acestui tip de ulei este proprietatea de a se adapta la diverse temperaturi. Isi pastreaza densitatea la temperaturi inalte si nu-si pierde fluiditatea la temperaturi joase. In afara de aia, uleiul sintetic protejeaza bine motorul de uzura, curata motorul si previne depozitarea carbonului. Insa, totusi la alegerea uleiului dat, atrageti atentia la diapazonul de temperaturi indicat pentru utilizarea acestuia.

Uleiul semi-sintetic – e destul de solicitat. Difera de cel sintetic prin faptul ca are o baza naturala. Iar caracteristicile acesteia de exploatare sunt sporite cu ajutorul aditivilor sintetici.

Uleiul mineral – e mai putin popular, insa oricum isi are consumatorul sau. Se caracterizeaza prin parametri mai josi de exploatare. Minusul principal este adaptabilitate joasa la schimbul de temperaturi. Avand o baza pur naturala (petrol), la ardere poate provoca depuneri nedorite de substante pe peretii motorului. In pofida faptului, la conditii climaterice bune, e foarte posibil de ales un ulei mineral pentru auto modern.

In functie de tipul motorului, diverse uleiuri se folosesc pentru:

 • motor pe benzina;
 • motor pe motorina;
 • motor turbo.

Dupa destinatie sau in functie de sezon, uleiurile de motoare se impart astfel:

 • De vara: evident e ca acest tip de ulei se foloseste doar vara. De ce? - va puteti intreba. In principal, din cauza proprietatilor sale de viscozitate. Daca totusi vreti sa riscati si sa turnati asa ulei iarna, va puteti alege cu un motor care nu se va porni defel sau se va uza foarte rapid. Apoi vor urma reparatii si cheltuieli nedorite.
 • De iarna: consistenta acestor uleiuri, de regula e mai lichida, pentru ca la temperaturi joase sa nu devina mai densa. Iar utilizarea acestuia, vara, este pur inutila, deoarece devenind si mai fluid, acesta nu va fi in stare sa formeze stratul uleios si piesele motorului vor continua sa se uzeze mai rapid. Ca rezultat poate fi nu doar uzura motorului, ci disfunctia sa in general.
 • Uleiuri all season: sunt foarte populare datorita posibilitatii de a le folosi si iarna, si vara. Insa, in ciuda versatilitatii sale, este important de studiat proprietatile fiecarui ulei in parte, pentru a afla la ce limite de temperaturi poate fi utilizat.

Cum sa alegi ulei de motor?

La alegerea uleiului auto de motor, este important de atras atentia la anumiti factori. Deci, haideti sa vedem, ce trebuie luat in considerare pentru a cumpara ulei auto potrivit:

 1. Studiati instructiunea de exploatare auto. In instructie veti gasi toate informatiile si recomandarile necesare de la producator in vederea deservirii tehnice. Daca, din oarecare motiv nu aveti aceasta instructiune, adresati-va unui consultant calificat sau reprezentantului oficial al marcii auto a dv. Acest lucru e foarte important, deoarece un ulei incorect ales, poate provoca un consum excesiv de combustibil, scaderea eficacitatii motorului sau in genere, defectiune.
 2. Luati in considerare marca anterioara de ulei. In caz contrar, componenta diferita a uleiurilor poate aduce la o reactie chimica nedorita pentru functionarea normala a motorului. Atentie! Daca, din careva motiv, nu cunoasteti ce fel de marca si tip de ulei a fost folosit anterior, inainte de schimb spalati motorul.
 3. Studiati caracteristicile individuale ale uleliului ales. Deseori, chiar si uleiurile de la un producator pot diferi mult. Cea mai importanta proprietate, care trebuie luata in consideratie, este viscozitatea. Acesta e cel mai important parametru in evaluarea unui ulei, mai ales in contextul automobilelor cu un kilometraj mare. Motoarele acestora necesita o densitate a uleiului mai ridicata. La ziua de azi, majoritatea producatorilor de ulei pot oferi o alegere buna in contextul viscozitatii. Astfel de uleiuri au in componenta sa diversi aditivi, care mai bine protejeaza motorul deja uzat.
 4. Identificati daca uleiul corespunde cel putin unuia dintre standardele mondiale: ILSAC, API si ACEA. Standardele date sunt presupuse pentru automobile. Un ulei de motor bun ar trebui sa aiba licenta conform unui din aceste standarde.

Uleiuri calitative si originale puteti cumpara in Chisinau, in Autoshina.md. Toata productia noastra are certificatele necesare si corespunde standardelor de calitate indicate. In afara de aceasta, avem un asortiment bogat, in care la sigur veti gasi uleiul potrivit. Iar daca nu cunoasteti care tip sau brand de ulei e mai bun, adresati-va consultantilor nostri. Ei, cu mare placere, va vor ajuta sa alegeti si sa cumparati ulei auto in Chisinau sau in oricare alt oras.

Cat de des trebuie schimbat uleiul de motor?

In instructia auto, care deja a fost mentionata, de-asemenea sunt indicate si intervalele de timp pentru schimbul uleiului auto. De regula, acestea sunt marcate de kilometraj si in mediu acesta cuprinde 12-15 mii km. Si totusi, indiferent de aceste distante, e recomandat schimbul uleiului nu mai rar de odata pe an.

 • Schimbul frecvent de temperaturi, care poate fi caracteristic climei regiunii dv.;
 • Starea proasta a drumurilor; Un stil de conducere agresiv;
 • Transportarea incarcaturilor grele; O exploatare foarte activa a automobilului;
 • Calitatea nesatisfacatoare a combustibilului.

Preturi la ulei de motor

ProdusPret
S-Oil SUPEROL Alanda 15W40 CB/SC 5L200 lei
Castrol Magnatec C3 5W-40 1L169 lei
Shell Helix HX7 10W-40 1L121 lei
Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30 1L177 lei
Shell Helix HX7 Diesel 10W-40 4L404 lei

De unde sa cumparati ulei de motor in Chisinau?

De fapt, nu e complicat defel sa gasiti un ulei auto, pretul caruia sa va fie satisfacator. Suntem siguri ca deja l-ati gasit pe site-ul nostru. Autoshina.md propune un asortiment larg de uleiuri pentru automobile la preturi adecvate. La noi veti gasi uleiuri de la cei mai mari producatori: Liqui Moly, Elf, Total, Shell si altii.La noi puteti cumpara ulei de motor online cu livrare in Chisinau si toata Moldova.

Care sunt cele mai populare branduri de ulei?

Marci populare de uleiuri de motor in 2021:

Ce tipuri de ulei de motor vindeti in magazinul dvs.?

In magazinul nostru puteti cumpara urmatoarele tipuri de ulei de motor:

Ce este un ulei de motor ieftin?