Potrivit unor experimente, motorul fara ulei - poate functiona. Dar - nu pentru mult timp, si dupa o astfel de functionare «uscata», motorul poate fi trimis in siguranta la gunoi. Uleiul auto indeplineste mai multe functii importante:

 • protejeaza suprafata de frictiune impotriva uzurii, blocarii si a altor tipuri de deteriorari;

 • reduce pierderile de energie datorate frictiunii;

 • curata sistemul motorului;

 • indeparteaza caldura de pe suprafetele de frecare;

 • reduce zgomotul, vibratiile rotilor dintate si intensitatea socurilor mecanice.

In forma lor naturala, lichidele minerale sunt folosite in cazuri rare. Ele au caracteristici de lubrifiere ridicate numai intr-un registru mic de temperatura sau in prezenta aditivilor suplimentari. Acestea din urma sunt necesare pentru a conferi compozitiei de lubrifiere anumite proprietati imprtante ca cele de:

 • anti-uzura;

 • anti-coroziune;

 • curatare.

Multi soferi cunosc faptul ca uleiurile sintetice de motor sunt mai eficiente decat cele minerale, dar nu orice sofer poate explica de ce este asa. Deci, care sunt diferentele principale dintre uleiurile de motor sintetice si cele minerale? Aproape totul.

Uleiul mineral este extras din pamant – reprezinta pur si simplu resturi de titei rafinat. Uleiurile semisintetice si sintetice – sunt create prin mijloace chimice in laboratoares. Deci, care sunt principalele diferente dintre uleiul sintetic si cel mineral si ce factori ar trebui luati in considerare la cumpararea acestora?

In fabricarea sinteticelor si semisinteticelor, uleiul este supus unui proces de purificare, distilare si prelucrare pana la starea moleculelor de baza. Ulterior din aceste molecule se obtine un produs de baza care este apoi imbunatatit in laboratoare prin adaugarea aditivilor speciali. Uleiurile cu «molecule tratate» garanteaza soferilor o protectie fiabila si eficienta pentru un motor.

Ulei sintetic si mineral - care este diferenta? In primul rand aceasta se exprima la nivel molecular. Moleculele lubrifiantilor minerali sunt de provenienta naturala. Compozitiile lubrifiante minerale spala depunerile de la piesele metalice interne si o fac treptat, intr-o perioada mai lunga. Uleiurile sintetice sunt mai fluide, prin urmare, ele curata depozitarile sendimentelor, aproape imediat. Indiferent de tip, lubrifiantii auto trebuie schimbati in mod regulat pentru a impiedica infundarea retelei motorului.

Principalele caracteristici distinctive ale uleiurilor sintetice sunt urmatoarele:

 • diverse substante chimice artificiale - uleiul mineral este creat numai din materiale naturale, iar cele sintetice si semi-sintetice se fac prin sinteza chimica a moleculelor;

 • uleiurile reactioneaza diferit la modificarile de temperatura – cele sinteticele sunt superioare lubrifiantilor minerali;

 • lichidele au fluiditate diferita - uleiul mineral nu poate fi utilizat la temperaturi extrem de negative, deoarece se ingroasa puternic;

 • diferenta in stabilitatea parametrilor sub influenta temperaturilor diferite - cand aditivul este incalzit intr-un lubrifiant mineral, acesta incepe sa arda si acest lucru este daunator pentru functionarea motorului.

Magazinul online Autoshina.md ofera o gama larga de uleiuri de motor. De asemenea, fiecare sofer poate beneficia de ajutorul profesionist de la specialistii Autoshina.md!