Cauciucuri

Cauciucuri joaca un rol important in controlul si siguranta automobilului. Totusi, odata cu trecerea timpului ele isi pierd calitatile si ar trebui sa fie schimbate cu altele noi. Varsta cauciucurilor auto sau perioada de valabilitate este o problema care ii intereseaza pe multi soferi. Prin urmare, fiecare sofer trebuie sa poata determina virsta anvelopelor ca sa le inlocuiasca la timp si sa evite astfel, eventualele riscuri.

Afișează mai multe

Cum se determina data de productie a cauciucurilor noi?

Daca va uitati atent la partea laterala a cauciucuri auto, puteti vedea o serie de litere si numere. Desi acestea pot genera confuzie, de fapt sunt o informatie utila care poate furniza cele mai importante date despre scaturi:

  • Numele producatorului si modelul anvelopei, tipul de constructie;

  • Tara si data fabricatiei;

  • Dimensiuni, indicatori de viteza si sarcina;

  • Codul unic al producatorului (codul punctului);

  • Marcaj special pentru functionare.

Pentru cauciucuri fabricate din anul 2000 pina in prezent:

Data producerii - ultimele patru cifre din linia de cod punct (codul producatorului). Primele doua sunt saptamina de productie, iar ultimele doua cifre sunt anul de fabricatie. In imagine, ultimele patru cifre ale codului punctului sunt 2015, ceea ce inseamna ca pneul a fost fabricat in saptamina 28 din 2015.

Destul de simplu, nu? Cu toate acestea, daca anvelopele au fost fabricate inainte de 2000, va fi un pic mai dificil de determinat data fabricarii deoarece la acea vreme nu au fost acceptate unanim standardele de fabricare intre producatori.

Pentru cauciucuri fabricate inainte de anul 2000

Data fabricatiei - ultimele trei cifre. Primele doua numere se refera la saptamina anului. De exemplu, daca ultimele 3 cifre sunt egale cu 022, aceasta inseamna ca pneul a fost fabricat in a doua saptamina a anului, iar anul este al doilea an al deceniului. Acest lucru este confuz - nu exista un identificator universal care sa indice ce decada, deci in acest exemplu anvelopa ar fi putut fi fabricata in 1982 sau 1992. Unele autobuze au un triunghi mic care urmeaza dupa codul punctului pentru a indica anii 1990. Dar este demn de remarcat faptul ca un proprietar de masini experimentat, cu siguranta, nu va cumpara cauciucuri ieftine de acum 20 de ani. Prin urmare, aceste informatii interesante sunt doar «de referinta».

Perioada de valabilitate a rotilor depinde de conditiile de depozitare din depozitul vanzatorului. De-a lungul timpului, scaturi se pot oxida, incalzi sau crapa, cauzind pierderile proprietatilor, iar performanta lor se deterioreaza. Acest lucru este puternic afectat de umiditate, temperatura si conditiile de depozitare. Cu toate acestea, chiar si conditiile corecte de depozitare nu vor «salva» roti noi de la imbatrinire. Ele pot incetini procesul. In afara de conditiile corecte de depozitare, termenul de valabilitate al pneurilor este extins de aditivi speciali care sunt folositi de producatorii cu reputatie.

Pastrarea cec-ului - asigurare de incredere

Majoritatea garantiilor oferite de producatorii de scaturi sunt valabile in decursul a patru ani de la data cumpararii sau 5 ani de la inceputul saptaminii in care au fost produse cauciucuri. Daca va fi pierdut cec-ul, respectiv, garantia va fi considerata de la data de productie a pneului.

Daca cauciucuri au fost achizitionate astazi, dar au fost facute acum doi ani, garantia dvs. va cuprinde patru ani incepind cu data cumpararii. Dar daca se pierde cecul sau chitanta, scaturi vor avea o perioada de garantie de cinci ani de la saptamina fabricarii, care a fost acum doi ani. Astfel, garantia se va incheia in trei ani si nu in patru, ceea ce inseamna ca un an de garantiei este pierdut.

Cauciuruci sunt invechite? Principala decizie este achizitionarea la timp a cauciucurilor auto! Aveti grija atunci cind cumparati cauciucuri online, acordati atentie datei de productie si achizitionati cauciucuri de la dealeri de incredere si cu experienta! Cenru de anvelope Autoshina.md respecta toate standardele corespunzatoare de pastrare si comercializare a pneurilor. Cumpar chiar astazi, un nou set de cauciucuri ieftine de vinzare in Moldova(MD) pentru automobilul tau!