(0.0)
09.09.2021

Ulei sintetic vs mineral. Care este diferenta?

Uleiul pentru motor – o componenta esentiala care contribuie la o buna functionalitate a motorului si ii sporeste durata de viata. In acest sens putem defini doua categorii primordiale: uleiul mineral si uleiul sintetic. Chiar de la inceput merita sa remarcam ca uleiul mineral este un tip de ulei primit din petrol, pe cind uleiul sintetic este dobindit in rezultatul sintezei. Dar de ce a fost elaborata sintetica? si care sunt diferentele dintre aceste doua tipuri esentiale? Daca v-ati pus vreodata intrebarea ulei sintetic sau mineral, atunci ramineti cu noi pentru a descoperi raspunsuri si in final a intreprinde decizia corecta pentru dumneavoastra. Deci sa trecem direct la subiect.

Ulei mineral. Trasaturi esentiale

Uleiurile in cauza au la temelie fractii uleioase de petrol, curatate cu grija de impuritati, plus o anumita cantitate de aditivi. Chiar daca uleiurile de tip mineral necesita intrebuintarea unui sir variat de operatii tehnologice, acestea comparativ cu uleiurile de tip sintetic se dovedesc a fi mai putin costisitoare cind este vorba de producere. Iata de ce si la vinzare uleiurile minerale sunt mult mai ieftine. Caracteristica specifica a uleiurilor minerale este faptul ca nu se potrivesc prea bine in cazul schimbarilor frecvente ale valorilor atmosferice, deoarece pot fi supuse unui proces de solidificare in motor in situatia unui inghet mare, ceea ce in consecinta poate duce la defectiunea motorului.

Ulei sintetic. Caracteristici de baza

Uleiurile 100% sintetice au la baza materiale sintetizate in urma unui proces chimic sau din cele care au trecut o prelucrare de ordin chimic sistematizata si curatare. In momentul elaborarii acestora se elimina o cantitate mai mare de impuritati din petrolul brut, dar de asemenea fiecare molecula a uleiului trece printr-o etapa complexa de prelucrare, luind in considerare toate solicitarile motorului contemporan. Toate aceste actiuni sunt realizate cu scopul uniformizarii moleculelor si sporirii proprietatilor uleiului in ansamblu. Acest ulei este cu mult inaintea adversarilor sai prin proprietati si trasaturi deosebite, din punct de vedere chimic si fizic, dispune de capacitatea de a-si pastra intacta compozitia chiar si in conditii atmosferice aspre, si garanteaza siguranta deplina a motorului.

In favoarea carui tip sa optam: ulei mineral sau sintetic?

Principala diferenta dintre uleiuri minerale si sintetice rezida in faptul ca uleiurile ce apartin categoriei sintetice sunt mult mai stabile din punct de vedere a eficientei proprietatilor, in ceea ce priveste diferite moduri de lucru, comparativ cu cele de tip mineral. Aici am putea accentua urmatoarele caracteristici:

  • Sintetica nu este afectata atit de mult de valori atmosferice scazute sau din contra prea ridicate.

  • Sintetica isi mentine intacte proprietatile sale pentru un interval de timp mai indelungat, in ceea ce activitatea sa.

  • Sintetica dispune de toate componentele necesare motorului contemporan, iar din pacate uleiurile minerale la acest capitol lasa de dorit.

  • Uleiul pe baza sintetica impiedica iesirea din functiune a motorului.

  • Sintetica nu este expusa atit de mult proceselor de oxidare si distrugere sub influenta temperaturilor.

Dar sa spunem ca sintetica este cea mai buna si se potriveste la absolut orice, nu ar fi tocmai corect, deoarece in anumite cazuri particulare ar trebui de optat pentru alt tip de ulei, ca spre exemplu pentru motoarele cu kilometraj mare. Sau in cazul in care locuiti intr-o anumita regiune, caracterizata de uniformitate pe plan atmosferic, fara anumite schimbari imprevizibile pe tot parcursul anului, atunci puteti folosi, fara nici o indoiala, uleiul pe baza minerala. Dar, un lucru merita a fi specificat, si anume faptul ca uleiul mineral necesita o schimbare mai frecventa comparativ cu adversarul sau. Alegerea finala: ulei de motor mineral sau sintetic depinde intru totul de dumneavoastra si de posibilitatile voastre financiare.

Speram ca articolul nostru a fost util, iar dumneavoastra ati aflat mai multe detalii despre aceste uleiuri, si ati reusit sa realizati o selectiune: ulei motor sintetic sau mineral. Daca vorbim despre motoare noi, aici practic nu aveti o alegere, caci acestea sunt concepute doar pentru uleiurile full-sintetice. In alte circumstante posibilitatea alegerii exista, dar pentru a evita un schimb realizat mai des, mai bine sa optati pentru o varianta care va fi intrebuintata pentru o perioada mai indelungata, caracterizindu-se prin performante exceptionale.

Comentarii la articol (0)
Lasa un comentariu
Știri populare