(0.0)
11.05.2021

Ce inseamna ulei semisintetic

Sunt numeroase piese mobile şi componente implicate în menţinerea motorului în funcţiune. Printre aceste componente importante face parte şi uleiul pentru motor. Asigurîndu-vă că motorul maşinii voastre dispune de uleiul potrivit, dumneavoastră nu numai vă asiguraţi că veţi avea parte de o performanţă îmbunătăţită, dar de asemenea preveniţi producerea unor oarecare daune. Uleiul îndeplineşte un rol major, şi anume: reduce frecarea, ajută la gestionarea căldurii motorului şi protejează împotriva efectelor nocive ale toxinelor. Iar în articolul dat noi am decis să atragem atenţia la uleiurile semisintetice şi proprietăţile specifice ale acestora.

Uleiuri semi-sintetice. Trăsături de bază

Uleiurile sintetice sunt special concepute pentru a oferi o performanţă constantă şi îmbunătăţită comparativ cu uleiurile pe bază minerală. Folosind tot ceea ce ştim despre tehnologii, diferite tipuri de automobile şi produse chimice, industria a reuşit să perfecţioneze uleiul necesar pentru a menţine indicele de viață al motoarelor, funcţionînd fără probleme. Uleiurile ce aparțin tipului semi-sintetic pot fi considerate un punct intermediar, fiind un amestec dintre uleiul 100% sintetic şi cel mineral, ceea ce permite a atinge vîscozitatea necesară, dar și un preț mai accesibil. Uleiurile semi-sintetice sunt elaborate prin combinarea uleiurilor minerale şi a aditivilor pe bază sintetică.

Componența uleiurilor semi-sintetice este destul de flexibilă și depinde de compania producătoare. Astfel putem remarca că, procentul de bază şi aditivi sintetici diferă, în acest sens putem identifica variaţiuni care oscilează între 20-50%. În rezultat, dacă este să facem o comparaţie dintre uleiurile semi-sintetice şi cele sintetice, putem observa parametri mai reduşi în ceea ce priveşte indicele de vîscozitate, procentul de oxidare, prezența unui număr mai redus de aditivi decît la uleiurile full-sintetice. Cu toate acestea, cel mai mare beneficiu care cîștigă teren este cu siguranță accesibilitatea financiară.

Majoritatea motoarelor moderne necesită acum ulei semi-sintetic pentru a funcţiona corect, dar aceste motoare pot utiliza de asemenea un ulei 100% sintetic cu scopul de a ameliora performanţa şi protecţia.

Componenţa uleiurilor semi-sintetice

Compoziția uleiurilor semi-sintetice prevede combinarea a trei elemente fundamentale: ulei pricipali, polimeri, un număr variat de aditivi. Este important a menţiona că proprietățile sunt influențațe în valoare de 80% de uleiul principal, iar restul procentelor revin aditivilor aplicați. Aditivii, la rîndul lor, se împart în trei tipuri de bază:

  • modificatori: care schimbă proprietăţile uleiului;

  • de protecţie a mecanismului;

  • de protecţie a uleiului de bază.

De asemenea, în anumite uleiuri sunt adăugaţi aditivi anti-coroziune, detergenţi (sarcina acestora constă în curăţarea pereţilor de depozitarea carbonului), dispersanţi (aditivii în cauză împiedică părţile separate ale uleiului să formeze noduri). În dependență de marcă putem remarca prezența aproximativ a 30 aditivi unici. Compoziţia uleiurilor exercită o influență majoră asupra indicelui de vîscozitate, care determină în mod direct selecțiunea finală în cadrul procesului de achiziție.

Amestecarea uleiurilor semi-sintetice

Conform opiniei specialiştilor în domeniu, nu este indicat de amestecat uleiurile semi-sintetice cu cele 100% sintetice şi cele pe bază minerală. Dat fiind faptul că în componenţa uleiului semi-sintetic intră aditivi specializaţi. La combinarea cu un alt tip de ulei care dispune de o compoziție total diferită, poate avea loc o reacţie neașteptată de ordin chimic. Drept rezultat în componenţa motorului va fi un amestec care nu corespunde nici unui standard. De aceea, a amesteca uleiul se poate doar în cazul în care altă soluţie pur şi simplu nu este. Dar după aceasta se recomandă spălarea motorului întru evitarea în totalitate a oricăror eventuale probleme.

Recomandări generale

La alegerea acestui tip de ulei, se recomandă și este chiar obligatoriu respectarea normelor și standardelor prevăzute de către producătorului de mașini, atît la nivel de vîscozitate, cît și la indicii de performanță specificați de API/ ACEA. La procurare, mai bine cereți oponia și ajutorul expertului în domeniu, acesta cu siguranță vă va propune soluția cea mai eficientă anume pentru situația dumneavoastră. Optați pentru un tip de ulei rezistent la uzură, care va spori durata de viață a motorului și nu va necesita o schimbare frecventă. Deci, ţineţi cont de sfaturile producătorului şi experților, deoarece nu veţi da greş niciodată.

 

Sperăm că articolul nostru a fost util, iar dumneavoastră aţi descoperit mai multe detalii despre uleiurile semi-sintetice şi trăsăturile specifice ale acestora. Nu uitaţi să atrageţi atenţia la recomandările producătorului, în ceea ce priveşte tipul de ulei prielnic pentru maşina dumneavoastră.

Comentarii la articol (0)
Lasa un comentariu
Știri populare