(0.0)
11.08.2021

Legislatie schimbare anvelope

De doua ori pe an conducatorul auto se intilneste cu problema schimbarii anvelopelor. Aici este vorba de schimbarea anvelopelor de iarna si schimbarea pneurilor de vara. Acest proces poate fi considerat drept unul scrupulos, deoarece in dependenta de tipul masinii, pneurilor, a conditiilor meteorologice sunt prevazute diferite legi care necesita de a fi luate in calcul. in acest articol vom incerca sa accentuam citeva aspecte de baza privind schimbare anvelope lege, care in cele din urma va vor izbavi de o eventuala amenda. Deci, ramineti cu noi pentru a afla mai multe detalii privind subiectul in cauza.

Schimb anvelope lege. Prevederi de baza

Daca aveti dubii in privinta perioadei si procedurii schimbarii anvelopelor de la un sezon la altul, atunci in ajutor vine Regulamentul Circulatiei Rutiere care are drept scop de a informa conducatorii auto privind prevederile in vigoare. in situatia in care pe carosabil a cazut zapada, s-a format gheaţa sau polei, si cauciucurile masinii nu se afla in corespundere cu prevederile literei e) subpunctul 5) punctul 122 din Regulamentul Circulatiei Rutiere, atunci nu aveti dreptul de a va afla in trafic. Asadar daca este sa luam in considerare Regulamentul putem accentua urmatoarele puncte:

  • In sezonul cald (iunie, iulie, august) este interzisa intrebuintarea anvelopelor cu crampoane. Aceasta cerinta se refera la toate mijloacele de transport.

  • In sezonul rece (decembrie, ianuarie, februarie) este permis sa fie utilizate doar anvelope de iarna. Pot fi utilizate in acest sens atit anvelope cu crampoane, cit si fara. Cel mai important este ca pneurile sa dispuna de marcajul ”M + S”, ”M.S.”, ”M & S”, cit si desenul corespunzator. Cerinta este valabila doar pentru automobile de Categoria B (autoturisme M1 si camioane N1).

  • Termenii de interzicere a exploatarii pneurilor pot fi doar mariti la nivel de lege de stat, dar nicidecum micsorati.

Lege schimb cauciucuri. Termeni

In acest sens am putea accentua urmatoarele perioade de utilizare a diferitor anvelope:

  • Anvelope de vara (fara marcaj ”M + S”, ”M.S.”, ”M & S”) sunt vrednice spre utilizare in decursul lunilor martie-noiembrie.

  • Pneuri de iarna cu crampoane (cu marcaj ”M + S”, ”M.S.”, ”M & S”) sunt vrednice spre utilizare in decursul lunilor septembrie-mai.

  • Pneuri de iarna fara crampoane (cu marcaj ”M + S”, ”M.S.”, ”M & S”) pot fi utilizate pe parcursul intregului an.

Asadar, daca dumneavoastra aveti anvelope de vara (fara marcaj) si pneuri de iarna cu crampoane, atunci sa faceti schimbul dumneavoastra veti fi nevoit in perioada de toamna (septembrie - noiembrie). Schimbul invers va fi necesar sa fie efectuat pe parcursul primaverii (incepind cu luna martie si pina in mai).

Lege schimb anvelope. Categoria all-season

O categorie aparte a pneurilor sunt cele all-season, destinate spre utilizare pe tot parcursul anului. In ceea ce priveste anvelopele all-season, acestea pot fi intrebuintate pe parcursul lunilor reci ale anului (decembrie - februarie) daca dispun de marcajul corespunzator ”M + S”, ”M.S.” sau ”M & S”. In situatia in care acest marcaj lipseste, utilizarea anvelopelor all-season este interzisa pe timp de iarna.

Care este amenda in cazul in care masina nu este pregatita pentru sezonul corespunzator?

Codul Contraventional prevede ca realizarea deplasarii cu o masina ce dispune de o deficienta serioasa in legatura cu sistemul de frinare, mecanism de directie, anvelope, sistem de suspensie, si care creeaza la rindul sau un risc pentru siguranta circulatiei rutiere, se amendeaza cu 3600 – 4200 lei (persoana fizica), si cu 12000 – 13500 (persoana juridica). Deci, respectarea tuturor normelor si prevederilor stipulate prin lege va va izbavi de o eventuala amenda, iar cel mai important siguranta dumneavoastra, cit si a oamenilor din jur nu va avea de suferit.

Speram ca articolul nostru a fost util, iar dumneavoastra ati aflat mai multe detalii despre schimbare cauciucuri lege, perioade si prevederi. Nu uitati sa schimbati pneurile odata cu venirea sezonului corespunzator!

Comentarii la articol (0)
Lasa un comentariu
Știri populare